Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ονυχοφαγία : Πώς να την αντιμετωπίσεις!

Είσαι και εσύ από εκείνους που ''τρως'' συνεχώς τα νύχια σου;Που ματώνεις την περιοχή γύρω από αυτά;Που ούτε εσύ ξέρεις γιατί και πώς απέκτησες αυτήν τη συνήθεια;Αρχικά,μη το αντιμετωπίζεις σαν μία ''κακή συνήθεια'' αλλά σαν ένα από τα συμπτώματα μίας αγχώδους συναισθηματικής διαταραχής.Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία,η ονυχοφαγία σχετίζεται με μία παλινδρόμηση κατά την οποία η ηδονή που προσφέρεται μέσω του στόματος με το φάγωμα των νυχιών παραλληλίζεται με το πιπίλισμα κατά το θηλασμό και αποτελεί διέξοδο στο άγχος.Αναζητά σε αυτό το θηλασμό,δηλαδή την ηδονή μέσω του στόματος,που υποδηλώνει έλλειψη φροντίδας.

Ειδικά εάν είσαι γυναίκα και τρως τα νύχια σου,σκέψου αρχικά πόσο άσχημη είναι αυτή η εικόνα σου.Σκέψου επίσης πόσα μικρόβια μεταφέρεις στο στόμα,στα ούλα και στο λαιμό σου.Τέλος,σκέψου τι κακό προκαλείς στα νύχια και γενικά στα άκρα των χεριών σου,όσον αφορά τους αισθητικούς λόγους.
Ξέρουμε ότι δεν το καταλαβαίνεις τη στιγμή που το κάνεις και τα δάχτυλά σου πλησιάζουν ασυναίσθητα το στόμα σου.Είναι δικό σου θέμα το πότε εσύ θα αποφασίσεις να το σταματήσεις,εμείς απλά θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε με κάποια tips.


  • Να φροντίζεις να έχεις πάντα περιποιημένα τα νύχια σου,είτε με ένα απλό μανικιούρ,είτε με ένα ημιμόνιμο βερνίκι.Εκτός από το γεγονός ότι δεν είναι και το καλύτερο σου να δαγκώνεις το χρώμα,σκέψου τον χρόνο που αφιέρωσε η αισθητικός σου για να σου τα φτιάξει και τα χρήματα που έδωσες.
  • Να τα κόβεις αμέσως μόλις μεγαλώνουν,να μην αφήνεις σκόπιμα ''λίγο νυχάκι'' για να το εκμεταλλευτείς αμέσως μετά.Επίσης,χρησιμοποίησε τη λίμα σου σε περίπτωση που υπάρχουν τραχιές επιφάνειες και όχι τα δόντια σου.
  • Να βάζεις συχνά κρέμα χεριών,έτσι ώστε την ώρα που θα πας να κάνεις το λάθος,η μυρωδιά και η γεύση της κρέμας να σε αποτρέψει.
  • Πήγαινε στο φαρμακείο και ζήτησε ένα ειδικό βερνίκι για την αντιμετώπιση της ονυχοφαγίας,το οποίο έχει μία συγκεκριμένη γεύση,ιδανική για σε απομακρύνει από τα νύχια σου.
  • Βάλε γάντια ή διάφανα τσιρότα,σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε προχωρημένο στάδιο ονυχοφαγίας!!
  • Μάσησε μία τσίχλα ή μία καραμέλα με σκοπό να κρατάς απασχολημένο συχνά το στόμα σου.
  • Ενημέρωσε φίλους και οικογένεια,πώς μόλις σε βλέπει να τρως τα νύχια σου,να σε σταματούν ευγενικά ή βίαια(αναλόγως τις προτιμήσεις!)
  • Απασχόλησε τα χέρια σου με κάτι,είτε αυτό είναι κέντημα,πλέξιμο,δημιουργία κοσμημάτων,ή κάποιο μπαλάκι κατά του στρες.

Σε κάθε περίπτωση,φρόντισε να πλένεις τα χέρια σου σχολαστικά και συχνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου