Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Skin alert : 15 τροφές για λαμπερό και καθαρό δέρμα..

 


 Ένα υγιές δέρμα,είναι ο καθρέφτης ενός υγιούς σώματος και οργανισμού.Το τρίπτυχο ενός υγιούς δέρματος είναι ο επαρκής ύπνος,η άσκηση και η σωστή διατροφή.Όσον αφορά τη διατροφή,υπάρχουν ορισμένες τροφές που επηρεάζουν με ένα μοναδικό τρόπο το πόσο καθαρό,απαλό και λαμπερό είναι το δέρμα μας.

  1. Σπανάκι : Το θείο στο σπανάκι κάνει το δέρμα μαλακό,ενώ το σίδηρο βελτιώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.Επίσης,το ιώδιο θεραπεύει και προστατεύει από δερματικά προβλήματα. 
  2. Φρούτα κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος :  Το χρώμα τους υποδηλώνει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α,η οποία έχει δύο βασικές λειτουργίες στο δέρμα:την ανανέωση των κυττάρων και την προστασία από τα σημάδια ακμής.Δεν είναι τυχαίο ότι η βιταμίνη Α είναι γνωστή ως βιταμίνη της ομορφιάς.
  3. Ρεβίθια : Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα ρεβίθια μεταφέρουν γρηγορότερα απ' ότι οι άλλες τροφές,τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη και επούλωση των ιστών του δέρματος,σύμφωνα με τους ειδικούς
  4. Μπρόκολο : Η βιταμίνη Α που περιέχεται στο μπρόκολο,ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων
  5. Βερίκοκα : Τα βερίκοκα,φρέσκα αλλά και αποξηραμένα,περιέχουν βιταμίνη Α,την οποία το σώμα μετατρέπει σε ρετινόλη.Η ρετινόλη βοηθάει στην παραγωγή νέων κυττάρων και μάλιστα με πιο λείο περίβλημα,γεγονός που οδηγεί στη μείωση των ρυτίδων.
  6. Κόκκινα σταφύλια : Φαίνεται πως έχει αντιγηραντικές ιδιότητες,αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες,μέταλλα και βιταμίνες.Συγκεκριμένα,τα κουκούτσια τους διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε  λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε,τα οποία προστατεύουν το δέρμα,τα αιμοφόρα αγγεία αλλά και τα νευρικά κύτταρα από τις βλαβερές επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.Τέλος,ο φλοιός του φρούτου είναι άριστη πηγή ρεσβερατρόλης,ενός φλαβονοειδούς με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που,κατά τους ειδικούς,αποτελεί το ''κλειδί'' της νεότητας και της μακροζωίας.
  7. Ντομάτα : Οι ντομάτες περιέχουν λικοπένιο,το οποίο προστατεύει την επιδερμίδα και δρα ενάντια στη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.
  8. Σολωμός,τόνος,ρέγγα : Τέτοιου είδους ψάρια,περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα,βιταμίνη Α και D,ψευδάργυρο,φώσφορο,σίδηρο,ασβέστιο και σελήνιο,στοιχεία βασικά για την καλή κατάσταση της επιδερμίδας.
  9. Πράσινο τσάϊ : Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες το καθιστά αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό.Προστατεύει το δέρμα από την καταστροφή που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες,και το κάνει να φαίνεται νέο και λαμπερό.
  10. Ξηροί καρποί : Αμύγδαλα,ηλιόσποροι,καρύδια και φιστίκια είναι πολύ καλή πηγή ουσιωδών λιπαρών οξέων,απαραίτητων για την υγιή όψη της επιδερμίδας.
  11. Αβοκάντο : Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά,διατηρούν το δέρμα εύπλαστο και απαλό.
  12. Πεπόνι : Περιέχει βιταμίνες A,B,B6,C και κάνει την επιδερμίδα όμορφη και νεανική.
  13. Ελαιόλαδο : Πλούσια πηγή βιταμίνης E,αλλά και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.Με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση,είναι ένα τρόφιμο που προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση.
  14. Ρόδι : Όταν τοποθετηθεί τοπικά,αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φρούτο,βοηθά το δέρμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο και επιταχύνει την επούλωση από τραύματα.
  15. Μύρτιλα : Η νούμερο 1 αντιγηραντική τροφή,λόγω των αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που περιέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου